Välj kategori
Fixa själv

Ett plan för matlagning och umgänge

VÅR GÄSTINREDARE MIJA KINNING, SOM MÅNGA KÄNNER IGEN FRÅN INREDNINGSPROGRAM PÅ TV, HAR GJORT EN HELT EGEN, KREATIV VERSION AV LUNDBY SMÅLAND. HÄR TITTAR VI NÄRMARE PÅ KÖKET. MAN BRUKAR KALLA KÖKET FÖR HUSETS HJÄRTA OCH VISST STÄMMER DET ÄVEN I DOCKSKÅP! MIJA HAR GJORT EN MATPLATS MED SKÖNA MÖBLER FRAMFÖR BRASAN OCH MED ETT KÖK DÄR MAN BÅDE KAN ARBETA OCH UMGÅS.

koklundby1mija_featured

koklundby2mija_featured

Genom att ta bort en vägg på nedervåningen har Mija skapat en öppen planlösning där man både kan laga mat, äta och mysa framför brasan. Och med en väl placerad köksö kan den som arbetar i köket även ha kontakt med dem som sitter vid bordet. Det är helt enkelt förberett för långa härliga middagar!

-Det viktigt med sköna möbler vid matplatsen så man kan sitta länge och njuta. Och så kan man tända en brasa för att får det extra mysigt vid middagen, säger Mija.

Färgerna i rummet är ljusa och naturnära men för att få till det lilla extra har Mija satt in ett par färgklickar här och där.

-Det är kul när något poppar ut, till exempel en orange gryta och lampa.

Mija har lagt ett ljust golv i rummet. Det fortsätter upp i trappan och även upp på dörren till badrummet.

-På så vis blir det ljust och enhetligt från golv till tak, beskriver Mija.

BADRUM MED KÄNSLA AV LYX

badrumlundbymija_featured

-Badrummet ska vara så fint att man kan ha dörren öppen, tycker Mija.

Badrummet har fått ett golv som påminner om marockanskt kakel.
-Färgen kan vara en röd tråd för att hålla det enhetligt, då kan man blanda stilar och mönster men ändå få det att hänga ihop, berätta Mija.

Badrumsmattan har Mija gjort själv. Här kan du läsa hur du gör en likadan: Gör Mijas smarta badrumsmatta.

BÄSTA TIPSET – ANVÄND KOPIATOR

Ett av Mijas bästa knep när hon gjort om dockskåpet är kopieringsmaskinen. Golvet i badrummet är till exempel ett omslagspapper, men för att få bort den glatta ytan så kopierade hon över mönstret till ett matt papper.

-Om man gillar ett mönster men vill ha det svart-vitt kan man bara kopiera det! Eller om man behöver mönstret på ett stadigare papper eller om man helt enkelt vill spara originalet. Då är kopiatorn ett utmärkt redskap, tipsar Mija. Det är också smidigt om man behöver förstora eller förminska ett mönster.

SÅ GJORDE MIJA OM MELLANVÅNINGEN:

Alla väggar har fått ny färg och tapet. På golvet har jag lagt ett faner i ljust trä.
Jag har använt Lundbys möbler men gjort om dem på olika sätt.

KÖKET

1. Trappan är från början den vanliga Lundbytrappan, men jag har tagit bort räcket och lagt på nytt ljust träfaner som på golvet. På så sätt smälter den in mer i rummet och man får in mer ljus från ballkongen på övervåningen.

2. Dörren till badrummet är gjord av en träplatta som är täckt med samma ljusa träfaner som övriga golvet.

3. Köket kommer från STOCKHOLM KÖKSSET, men jag har delat upp det, tagit bort överskåpen och målat om. De blanka ytorna har jag mattat ner med sandpapper så att det ser ut som borstat stål.

4. På den öppna spisen står en liten vas som jag gjort av en rörstump från VVS-tillbehör. Brukar finnas i järnaffärer. X-et är en märkbokstav som man också kan köpa i järnaffärer.

5. Lampan kommer från SMÅLAND LAMPSET men jag har borstat foten med sandpapper för att det ska se ut som borstat stål. Lampskärmen är klädd med tejp och målad.

6. Bordet och den vita stolen kommer från STOCKHOLM TERRASSMÖBLER som jag spraymålat vita. De andra stolarna kommer från SMÅLAND MATSALSMÖBLER men är målade och har fått nya dynor.

7. Mattan är gjord av ett tygprov och handdukarna är tillklippta av små tygbitar.

8. Tavlan på väggen är ett vykort som jag lagt i kopiatorn så det blev svart-vitt.

BADRUMMET

1. Badkaret kommer från SMÅLAND DUSCH OCH BADKAR, men det är målat svart. Den rutiga väggen är gjord av omslagpapper som jag lagt i kopiatorn för att få det stadigare.

2. Tvättkorgen är gjord av en kork till en tuschpenna.

3. Badrumsmöblen kommer från STOCKHOLM BADRUMSSET, men lådorna är borttagna så det istället är öppna hyllor till handdukarna. Och tandborsmuggen från SMÅLAND BADRUMSSET har fått rutig tejp för att matcha badkarsväggen.

4. Badrumsmattan har jag gjort själv av en grov bommullssnodd. Här kan du läsa hur du gör en egen: Gör Mijas smarta badrumsmatta

 

Foto: Kristin Horn Sellström

Kategorier Inomhus Sommar Vinter